PEŁNOZIARNISTE MUSLI Z POMARAŃCZAMI I PERONINEM
marki TREK'N EAT
Zdrowa dawka energii!
Peronin to innowacyjny płynny pokarm, który w przeciwieństwie do tradycyjnego pożywienia nie musi być trawiony w żołądku, dzięki czemu przyswajany jest natychmiast, zapewniając energię bezpośrednio po spożyciu. Wchłania się w zaledwie 6 minut, a jego zasoby energetyczne są wykorzystywane przez organizm w 96%. Trek'n Eat proponuje peronin w połączeniu z pełnoziarnistym musli z pomarańczą. Danie może pełnić funkcję pysznego śniadania - zdrowego, smacznego i wypełnionego specjalną mieszanką składników mineralnych oraz witamin, lub przekąski, która sprawia, że szybko zapomina się o zmęczeniu.
Opis:
Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
Skład: płatki owsiane, 20% płatków pszenicznych pełnoziarnistych, laktoza, maltodekstryna, cukier, rodzynki, białko, płatki kukurydziane, tłuszcz roślinny (olej palmowy, olej kokosowy), ziarna słonecznika, płatki migdałowe, truskawki, ananas, krokant orzechowy, koncentrat soku pomarańczowego, środek zakwaszający: kwas cytrynowy; mieszanka substancji mineralnych (dwuwodzian cytrynianu trisodowego, chlorek sodu, cytynian tripotasowy, węglan wapnia, wodorowęglan magnezu), barwiący koncentrat saflorowy, aromat naturalny, mieszanka witamin (laktoza, witamina C, amid kwasu nikotynowego, witamina B6, witamina B2, witamina B1, kwas foliowy, biotyna, witamina B12), proszek barwiący z czerwonych buraków
Informacja dla alergików:
Przyrządzanie: zimną lub letnią wodę wlać do linii napełnienia (200 ml) bezpośrednio do pojemnika.
W celu zapewnienia trwałości produkt zapakowany próżniowo.
Liofilizacja
Proces liofilizacji, to łagodny, ale i technicznie zaawansowany proces odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżywczych. Gotowe dania są zamrażane do temperatury -50 st.C, a następnie powstałe kryształki lodu poddawane są łagodnej, choć technicznie zaawansowanej sublimacji. Polega ona na tym, że kryształki lodu są zmieniane w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W taki sposób woda znajdująca się w pokarmach zostaje wymrożona. Na końcu żywność zostaje dosuszona, przez podgrzanie do temperatury 40-50 st. C. Dzięki temu powstaje produkt o wilgotności 1-2%.
Żywność liofilizowana różni się od tradycyjnych dań gotowych przede wszystkim wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym, przy jej produkcji używa się mniej dodatków smakowych i zapachowych, przez co liofilizaty o wiele bardziej przypominają smakiem prawdziwe dania domowe. Posiłki te są także bardziej kaloryczne i świetnie uzupełniają wydatki energetyczne. Szczelne opakowanie pozwala na zabieranie jej zarówno do amazońskiej dżungli, jak i na trekking w Himalaje.
Zalety żywności liofilizowanej:
Tego rodzaju żywność stworzona została głównie z myślą o kosmonautach po to, aby zminimalizować wagę, usprawnić szybkość przygotowania posiłków, a także zmniejszyć częstotliwość odwiedzania toalety. Dzisiaj liofilizaty są z powodzeniem stosowane przez himalaistów, ale także osoby uprawiające trekking, biorące udział w rowerowych wyprawach, spływach kajakowych, rejsach i wielu innych formach aktywności, w których mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym trwającym w czasie. Żywność ta świetnie uzupełnia niedobory nie tylko energii, ale i wartości odżywczych.
Trek'n Eat jest liderem na europejskim rynku żywności ekspedycyjnej i turystycznej. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn - specjalisty w produkcji specjalistycznego sprzętu outdoorowego. Firma oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku. Cała żywność Trek'n eat spełnia najwyższe normy jakościowe.
Bądź pierwszy który wyrazi swoją opinię o produkcie. Podziel się swoimi uwagami, pomóż innym w zakupie.