LIOFILIZOWANE DANIE Z RYŻU PO BAŁKAŃSKU
BALKAN RISOTTO
2 PORCJE
firmy TREK'N EAT
Proces liofilizacji: łagodny, ale i technicznie zaawansowany proces odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżywczych. Gotowe dania są zamrażane do temperatury -50 st.C, a następnie powstałe kryształki lodu poddawane są łagodnej, choć technicznie zaawansowanej sublimacji. Polega ona na tym, że kryształki lodu są zmieniane w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W taki sposób woda znajdująca się w pokarmach zostaje wymrożona. Na końcu żywność zostaje dosuszona, przez podgrzanie do temperatury 40-50 st. C. Dzięki temu powstaje produkt o wilgotności 1-2%.
Żywność liofilizowana różni się od tradycyjnych dań gotowych przede wszystkim wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym, przy jej produkcji używa się mniej dodatków smakowych i zapachowych, przez co liofilizaty o wiele bardziej przypominają smakiem prawdziwe dania domowe. Posiłki te są także bardziej kaloryczne i świetnie uzupełniają wydatki energetyczne. Szczelne opakowanie pozwala na zabieranie jej zarówno do amazońskiej dżungli, jak i na trekking w Himalaje.
Zalety żywności liofilizowanej:
Tego rodzaju żywność stworzona została głównie z myślą o kosmonautach po to, aby zminimalizować wagę, usprawnić szybkość przygotowania posiłków, a także zmniejszyć częstotliwość odwiedzania toalety. Dzisiaj liofilizaty są z powodzeniem stosowane przez himalaistów, ale także osoby uprawiające trekking, biorące udział w rowerowych wyprawach, spływach kajakowych, rejsach i wielu innych formach aktywności, w których mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym trwającym w czasie. Żywność ta świetnie uzupełnia niedobory nie tylko energii, ale i wartości odżywczych.
Opis:
Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
Składniki: ryż (ok. 42%), wołowina granulowana [wołowina, białko sojowe, chleb kruszony (pszenica), skrobia kukurydziana, białko z jaj kurzych w proszku, sól, zioła i przyprawy korzenne, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz E310, E 320], tłuszcz roślinny utwardzony (zawiera soję), papryka, cebula, pomidory, mleko w proszku, przyprawa, wzmacniacze smaku i zapachu: glutaminian sodu, inozynian i guanylan sodu, cukier, mąka pszenna, ekstrakt drożdżowy, laktoza, jodowana sól kuchenna, przyprawy korzenne, środki aromatyzujące (z selerem i pszenicą), karmel, barwnik: ekstrakt z papryki.
Mięso liofilizowane: 13,8 g (odpowiada ok. 66 g świeżego mięsa).
Przyrządzanie: Zawartość wmieszać do 660 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na 10-12 minut do napęcznienia.
Informacja dla alergików.
Produkt zawiera: gluten, glutaminian sodu, jaja, soję, mleko, laktozę, seler.
W celu zapewnienia trwałości produkt zapakowany próżniowo.
Trek'n Eat jest liderem na europejskim rynku żywności ekspedycyjnej i turystycznej. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn - specjalisty w produkcji specjalistycznego sprzętu outdoorowego. Firma oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku. Cała żywność Trek'n eat spełnia najwyższe normy jakościowe.
Bądź pierwszy który wyrazi swoją opinię o produkcie. Podziel się swoimi uwagami, pomóż innym w zakupie.