KREM KARMELOWY AMARETTO Z CIASTECZKAMI AMARETTINI
1 PORCJA
firmy TREK'N EAT
Ten deser osłodzi nawet najtrudniejszy dzień!
Kremowy deser, który umili każdą chwilę. Dzięki niemu możemy poczuć się wyjątkowo komfortowo, nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach. Krem Amaretto to prawdziwy przysmak wśród desrów Trek'n Eat. Puszysty karmelowy krem z migdałowymi ciasteczkami jest naprawdę rewelacyjny.
Opis:
Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
Składniki: Mleko w proszku, maltodekstryna, cukier, skrobia modyfikowana, śmietana w proszku, fruktoza, syrop glukozowy, białko mleka, tłuszcz roślinny, aromaty, karmelowy, emulgator: ester kwasu mlekowego, soli kuchennej, zagęstnik: karagen
5 x herbatniki Amarettini: cukier, mąka pszenna, pestki moreli, białko jajka, laktozę, białko mleka, karmel, środek spulchniający (wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu), aromat
Przyrządzanie: zawartość wmieszać do 100 ml zimnej wody, dobrze ubić, aż do zgęstnienia masy. Można też dodać więcej wody.
Informacja dla alergików.
Produkt zawiera laktoze.
Deser nie zawiera glutenu.
W celu zapewnienia trwałości produkt zapakowany próżniowo.
Liofilizacja
Proces liofilizacji, to łagodny, ale i technicznie zaawansowany proces odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżywczych. Gotowe dania są zamrażane do temperatury -50 st.C, a następnie powstałe kryształki lodu poddawane są łagodnej, choć technicznie zaawansowanej sublimacji. Polega ona na tym, że kryształki lodu są zmieniane w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W taki sposób woda znajdująca się w pokarmach zostaje wymrożona. Na końcu żywność zostaje dosuszona, przez podgrzanie do temperatury 40-50 st. C. Dzięki temu powstaje produkt o wilgotności 1-2%.
Żywność liofilizowana różni się od tradycyjnych dań gotowych przede wszystkim wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym, przy jej produkcji używa się mniej dodatków smakowych i zapachowych, przez co liofilizaty o wiele bardziej przypominają smakiem prawdziwe dania domowe. Posiłki te są także bardziej kaloryczne i świetnie uzupełniają wydatki energetyczne. Szczelne opakowanie pozwala na zabieranie jej zarówno do amazońskiej dżungli, jak i na trekking w Himalaje.
Zalety żywności liofilizowanej:
Tego rodzaju żywność stworzona została głównie z myślą o kosmonautach po to, aby zminimalizować wagę, usprawnić szybkość przygotowania posiłków, a także zmniejszyć częstotliwość odwiedzania toalety. Dzisiaj liofilizaty są z powodzeniem stosowane przez himalaistów, ale także osoby uprawiające trekking, biorące udział w rowerowych wyprawach, spływach kajakowych, rejsach i wielu innych formach aktywności, w których mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym trwającym w czasie. Żywność ta świetnie uzupełnia niedobory nie tylko energii, ale i wartości odżywczych.
Trek'n Eat jest liderem na europejskim rynku żywności ekspedycyjnej i turystycznej. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn - specjalisty w produkcji specjalistycznego sprzętu outdoorowego. Firma oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku. Cała żywność Trek'n eat spełnia najwyższe normy jakościowe.
Bądź pierwszy który wyrazi swoją opinię o produkcie. Podziel się swoimi uwagami, pomóż innym w zakupie.