RISOTTO SOJOWE Z BUKIETEM WARZYW
1 PORCJA
firmy TREK'N EAT
Pyszne warzywne risotto dla miłośników pożywnego jedzenia!
Risotto z warzywami to doskonałe danie nawet na ciężkie wyprawy. Swe właściwości odżywcze zawdzięcza soi, która posiada wysoką zawartość białka, tak by zastąpić mięso w dobrze zbilansowanej diecie wegetariańskiej. Klasyczna potrawa z ryżu została wzbogacona o smaczne warzywa ogrodowe, jak marchewka, por, seler, czy cebula.
Opis:
Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
Składniki: ryż 40%, warzywa ogrodowe 12% (seler, por, marchew, cebula), tłuszcz roślinny, białko sojowe 8%, skrobia modyfikowana, laktoza, śmietana, sól kuchenna, mąka pszenna, aromaty, białka mleka, cukier, drożdże w proszku, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, papryka słodka i koncentrat oleju (olej słonecznikowy, suszone słodkie papryki), karmel, kwasek cytrynowy, maltodekstryna, środek przeciwzbrylający.
Przyrządzanie: wlać bezpośrednio do woreczka 300 ml wrzącej wody, zawartość dokładnie wymieszać, woreczek zamknąć i odstawić na 10 minut.
Informacja dla alergików.
Produkt zawiera: gluten, soję i produkty sojopochodne, mleko i przetwory mlekopochodne, laktozę, seler.
W celu zapewnienia trwałości produkt zapakowany próżniowo.
Nowe pojedyńcze porcje Trek'N Eat to do 50% więcej posiłku w jednym opakowaniu. Dzięki temu otrzymujesz największe porcje na rynku w najlepszej cenie
Liofilizacja
Proces liofilizacji, to łagodny, ale i technicznie zaawansowany proces odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżywczych. Gotowe dania są zamrażane do temperatury -50 st.C, a następnie powstałe kryształki lodu poddawane są łagodnej, choć technicznie zaawansowanej sublimacji. Polega ona na tym, że kryształki lodu są zmieniane w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W taki sposób woda znajdująca się w pokarmach zostaje wymrożona. Na końcu żywność zostaje dosuszona, przez podgrzanie do temperatury 40-50 st. C. Dzięki temu powstaje produkt o wilgotności 1-2%.
Żywność liofilizowana różni się od tradycyjnych dań gotowych przede wszystkim wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym, przy jej produkcji używa się mniej dodatków smakowych i zapachowych, przez co liofilizaty o wiele bardziej przypominają smakiem prawdziwe dania domowe. Posiłki te są także bardziej kaloryczne i świetnie uzupełniają wydatki energetyczne. Szczelne opakowanie pozwala na zabieranie jej zarówno do amazońskiej dżungli, jak i na trekking w Himalaje.
Zalety żywności liofilizowanej:
Tego rodzaju żywność stworzona została głównie z myślą o kosmonautach po to, aby zminimalizować wagę, usprawnić szybkość przygotowania posiłków, a także zmniejszyć częstotliwość odwiedzania toalety. Dzisiaj liofilizaty są z powodzeniem stosowane przez himalaistów, ale także osoby uprawiające trekking, biorące udział w rowerowych wyprawach, spływach kajakowych, rejsach i wielu innych formach aktywności, w których mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym trwającym w czasie. Żywność ta świetnie uzupełnia niedobory nie tylko energii, ale i wartości odżywczych.
Trek'n Eat jest liderem na europejskim rynku żywności ekspedycyjnej i turystycznej. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn - specjalisty w produkcji specjalistycznego sprzętu outdoorowego. Firma oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku. Cała żywność Trek'n eat spełnia najwyższe normy jakościowe.
Bądź pierwszy który wyrazi swoją opinię o produkcie. Podziel się swoimi uwagami, pomóż innym w zakupie.