MUS CZEKOLADOWY
1 PORCJA
firmy TREK'N EAT
Czekoladowy deser z pewnością postawi Cię na nogi!
Większość miłośników górskich wypraw oraz trekkingu wie, jak ważne aby w naszym plecaku znajdowała się chociaż tabliczka czekolady. Czekolada jest doskonałym źródłem magnezu oraz wapnia, sprawia, że zjedzenie jej nie tylko dostarcza nam odpowiednią ilość energii, ale i dobrą dawkę endorfin. Mus czekoladowy Trek'n Eat nie tylko świetnie smakuje, ale i postawi nas na nogi.
Opis:
Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
Składniki: Mleko w proszku, glukoza, syrop glukozowy, proszek kakaowy (kakao, emulgator: lecytyna sojowa, środek zakwaszający: kwas cytrynowy, cukier, tłuszcz roślinny, białko mleka, mleko w proszku odtłuszczone, emulgator E472b, środki zagęszczające: alganian sodu, karagen, regulatory kwasowości: siarczan wapnia, difosforan tetra sodowy, fosforan disodowy, barwnik: beta-karoten, aromaty
Przyrządzanie: zawartość wmieszać do 100 ml zimnej wody, dobrze ubić, aż do zgęstnienia masy. Można też dodać więcej wody.
Uwaga: W celu zapewnienia trwałości produkt zapakowany próżniowo.
Liofilizacja
Proces liofilizacji, to łagodny, ale i technicznie zaawansowany proces odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżywczych. Gotowe dania są zamrażane do temperatury -50 st.C, a następnie powstałe kryształki lodu poddawane są łagodnej, choć technicznie zaawansowanej sublimacji. Polega ona na tym, że kryształki lodu są zmieniane w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W taki sposób woda znajdująca się w pokarmach zostaje wymrożona. Na końcu żywność zostaje dosuszona, przez podgrzanie do temperatury 40-50 st. C. Dzięki temu powstaje produkt o wilgotności 1-2%.
Żywność liofilizowana różni się od tradycyjnych dań gotowych przede wszystkim wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym, przy jej produkcji używa się mniej dodatków smakowych i zapachowych, przez co liofilizaty o wiele bardziej przypominają smakiem prawdziwe dania domowe. Posiłki te są także bardziej kaloryczne i świetnie uzupełniają wydatki energetyczne. Szczelne opakowanie pozwala na zabieranie jej zarówno do amazońskiej dżungli, jak i na trekking w Himalaje.
Zalety żywności liofilizowanej:
Tego rodzaju żywność stworzona została głównie z myślą o kosmonautach po to, aby zminimalizować wagę, usprawnić szybkość przygotowania posiłków, a także zmniejszyć częstotliwość odwiedzania toalety. Dzisiaj liofilizaty są z powodzeniem stosowane przez himalaistów, ale także osoby uprawiające trekking, biorące udział w rowerowych wyprawach, spływach kajakowych, rejsach i wielu innych formach aktywności, w których mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym trwającym w czasie. Żywność ta świetnie uzupełnia niedobory nie tylko energii, ale i wartości odżywczych.
Trek'n Eat jest liderem na europejskim rynku żywności ekspedycyjnej i turystycznej. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn - specjalisty w produkcji specjalistycznego sprzętu outdoorowego. Firma oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku. Cała żywność Trek'n eat spełnia najwyższe normy jakościowe.
Bądź pierwszy który wyrazi swoją opinię o produkcie. Podziel się swoimi uwagami, pomóż innym w zakupie.