ŚRÓDZIEMNOMORSKI GULASZ RYBNY Z RYŻEM
marki TREK'N EAT
Prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów!
Trek'n Eat zainspirowane kulinarnymi tradycjami państw basenu Morza Śródziemnego stworzyło śródziemnomorski gulasz rybny z ryżem. W skład potrawy weszły starannie wyselekcjonowane składniki najwyższej jakości, bez sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Potrawa kusi soczystymi barwami, intensywnymi aromatami i pachnącymi ziołami.
Opis:
Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
Skład: 55% ryż, włoszczyzna w zmiennym stosunku wagowym (marchew, seler, por), 6% dorsz, 6% morszczuk, ziemniaki, pomidory, tłuszcz roślinny (słonecznikowy, palmowy), sól kuchenna, skrobia modyfikowana, czosnek, przyprawy, syrop glukozowy, glukoza, aromat (w składzie ryba), regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Informacja dla alergików:
Przyrządzanie: gotującą się wodę wlać do linii napełnienia (480 ml) bezpośrednio do pojemnika, dokładnie wymieszać, zamknąć pojemnik i odstawić na 7 minut.
W celu zapewnienia trwałości produkt zapakowany próżniowo.
Liofilizacja
Proces liofilizacji, to łagodny, ale i technicznie zaawansowany proces odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżywczych. Gotowe dania są zamrażane do temperatury -50 st.C, a następnie powstałe kryształki lodu poddawane są łagodnej, choć technicznie zaawansowanej sublimacji. Polega ona na tym, że kryształki lodu są zmieniane w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W taki sposób woda znajdująca się w pokarmach zostaje wymrożona. Na końcu żywność zostaje dosuszona, przez podgrzanie do temperatury 40-50 st. C. Dzięki temu powstaje produkt o wilgotności 1-2%.
Żywność liofilizowana różni się od tradycyjnych dań gotowych przede wszystkim wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym, przy jej produkcji używa się mniej dodatków smakowych i zapachowych, przez co liofilizaty o wiele bardziej przypominają smakiem prawdziwe dania domowe. Posiłki te są także bardziej kaloryczne i świetnie uzupełniają wydatki energetyczne. Szczelne opakowanie pozwala na zabieranie jej zarówno do amazońskiej dżungli, jak i na trekking w Himalaje.
Zalety żywności liofilizowanej:
Tego rodzaju żywność stworzona została głównie z myślą o kosmonautach po to, aby zminimalizować wagę, usprawnić szybkość przygotowania posiłków, a także zmniejszyć częstotliwość odwiedzania toalety. Dzisiaj liofilizaty są z powodzeniem stosowane przez himalaistów, ale także osoby uprawiające trekking, biorące udział w rowerowych wyprawach, spływach kajakowych, rejsach i wielu innych formach aktywności, w których mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym trwającym w czasie. Żywność ta świetnie uzupełnia niedobory nie tylko energii, ale i wartości odżywczych.
Trek'n Eat jest liderem na europejskim rynku żywności ekspedycyjnej i turystycznej. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn - specjalisty w produkcji specjalistycznego sprzętu outdoorowego. Firma oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku. Cała żywność Trek'n eat spełnia najwyższe normy jakościowe.
Bądź pierwszy który wyrazi swoją opinię o produkcie. Podziel się swoimi uwagami, pomóż innym w zakupie.