Żywność liofilizowana cieszy się obecnie ogromną popularnością wśród turystów. Coraz więcej osób wybierających się w góry zabiera taką żywność ze sobą. Liofilizowane jedzenie sprawdza się także w podróży. O co tak naprawdę chodzi w tego typu produktach? Warto dowiedzieć się o nich czegoś więcej.
Co to jest liofilizacja?
Jak przebiega proces liofilizacji?
Pierwszym etapem jest zamrożenie żywności. Produkty przechowuje się w temperaturze poniżej -40 st C. W tych warunkach giną bowiem wszelkie bakterie i mikroorganizmy odpowiedzialne za powstawanie pleśni oraz fermentowanie. Przygotowana w ten sposób żywność trafia do tzw. próżni średniej. W środowisku tym dochodzi do parowania wody. Jednocześnie dostarcza się tutaj ciepła podtrzymującego sublimację oraz wymraża powstałą parę wodną. Po zakończeniu tego procesu otrzymujemy żywność, która stanowi efekt procesów liofilizacyjnych.
Jakie produkty mogą zostać poddane liofilizacji?
Proces ten można zastosować praktycznie w większości produktów. Jedynym warunkiem, jaki musi spełnić żywność liofilizowana jest posiadanie w swoim składzie wody oraz jednej z trzech substancji: białka, tłuszczu lub węglowodanów. W sklepach z asortymentem dla sportowców możemy znaleźć gotowe dania liofilizowane. Wystarczy, że zalejemy je gorącą wodą, a po kilku minutach będą gotowe do spożycia.
Liofilizaty - zalety
- Potrawy tego typu nie tracą nic ze swoich właściwości odżywczych. Są to więc pełnowartościowe posiłki, które dostarczą naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponadto, produkty liofilizowane przyjmują bardzo kompaktową postać. Niewiele ważą i zajmują bardzo mało miejsca. Z łatwością zmieścimy je więc do plecaka.
- Jedzenie liofilizowane jest bardzo trwałe. Z tego względu, że posiada długi termin przydatności do spożycia. Nie zawiera również żadnych konserwantów. Niewątpliwą zaletą jest także czas przygotowania takiego posiłku. Wystarczy jedynie woda, aby uzyskać gotowe danie. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w momencie, gdy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie jedzenia w górach, a chcemy bardzo szybko zaspokoić swój apetyt.
- Liofilizaty mogą przyjmować różne wersje. Możemy więc zjeść zupę, danie główne, a nawet i deser. Swoją wersję liofilizatów mają także wegetarianie. Specjalnie dla nich stworzono produkty nie zawierające w swoim składzie mięsa.
Wady liofilizacji
Proces liofilizacji jest długotrwały, a tym samym bardzo kosztowny. Z tego względu żywność liofilizowana ma dosyć wysoką cenę. Produkty liofilizowane powinny być przechowywane w suchych warunkach, gdyż kontakt z wilgocią działa na nie destrukcyjnie. Jeżeli więc zabieramy żywność liofilizowaną w góry, powinniśmy ją dodatkowo zabezpieczyć, aby deszcz, który może nagle zaskoczyć nas na szlaku, nie wpłynął negatywnie na jej właściwości.
Opinie użytkowników
Poprosiliśmy kilku użytkowników naszego sklepu o wyrażenie obiektywnej opinii o liofilizatach. Poniżej przedstawiamy, wypowiedzi, których nam udzielili:
Marta
Raz jadłam bolognese od Travellunch i było całkiem niezłe.