WOŁOWINA A LA STROGONOFF Z RYŻEM
1 PORCJA
firmy TREK'N EAT
Podczas górskiej wędrówki warto jest zjeść coś ciepłego i pożywnego. Właśnie dlatego w każdym plecaku powinien się znaleźć woreczek z pysznym jedzeniem z Trek'n Eat. Wołowina a la Strogonof dokonale się do tego nadaje. Mięso oraz ryż znakomicie uzupełniają potrzebne porcję białka i węglowodanów. I do tego jeszcze ten przepyszny smak.
Opis:
Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
Skład: ryż 51%, wołowina 11%, maltodekstryna, skrobia, tłuszcz roślinny, śmietana, sól spożywcza, pomidor, papryka, pieczarki, ekstrakt z wołowiny, przyprawy, aromat, sos sojowy (soja, sól spożywcza), ekstrakt drożdżowy, cukier, naturalny aromat (z selerem), glukoza, laktoza, środki zagęszczające: guma guar, karmel, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, drożdże w proszku
Mięso liofilizowane: 17,3g (odpowiada ok. 87g świeżego mięsa)
Sposób przygotowania: wlać wrzącą wodę bezpośrednio do woreczka, nie przekraczając zaznaczonej linii (380 ml). Dokładnie wymieszać, zamknąć i pozostawić na 10 minut.
Informacja dla alergików
produkt zawiera: soję, laktozę, mleko, seler
Nowe pojedyńcze porcje Trek'N Eat to do 50% więcej posiłku w jednym opakowaniu. Dzięki temu otrzymujesz największe porcje na rynku w najlepszej cenie
Liofilizacja
Proces liofilizacji, to łagodny, ale i technicznie zaawansowany proces odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżywczych. Gotowe dania są zamrażane do temperatury -50 st.C, a następnie powstałe kryształki lodu poddawane są łagodnej, choć technicznie zaawansowanej sublimacji. Polega ona na tym, że kryształki lodu są zmieniane w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W taki sposób woda znajdująca się w pokarmach zostaje wymrożona. Na końcu żywność zostaje dosuszona, przez podgrzanie do temperatury 40-50 st. C. Dzięki temu powstaje produkt o wilgotności 1-2%.
Żywność liofilizowana różni się od tradycyjnych dań gotowych przede wszystkim wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym, przy jej produkcji używa się mniej dodatków smakowych i zapachowych, przez co liofilizaty o wiele bardziej przypominają smakiem prawdziwe dania domowe. Posiłki te są także bardziej kaloryczne i świetnie uzupełniają wydatki energetyczne. Szczelne opakowanie pozwala na zabieranie jej zarówno do amazońskiej dżungli, jak i na trekking w Himalaje.
Zalety żywności liofilizowanej:
Tego rodzaju żywność stworzona została głównie z myślą o kosmonautach po to, aby zminimalizować wagę, usprawnić szybkość przygotowania posiłków, a także zmniejszyć częstotliwość odwiedzania toalety. Dzisiaj liofilizaty są z powodzeniem stosowane przez himalaistów, ale także osoby uprawiające trekking, biorące udział w rowerowych wyprawach, spływach kajakowych, rejsach i wielu innych formach aktywności, w których mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym trwającym w czasie. Żywność ta świetnie uzupełnia niedobory nie tylko energii, ale i wartości odżywczych.
Trek'n Eat jest liderem na europejskim rynku żywności ekspedycyjnej i turystycznej. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn - specjalisty w produkcji specjalistycznego sprzętu outdoorowego. Firma oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku. Cała żywność Trek'n eat spełnia najwyższe normy jakościowe.
Bądź pierwszy który wyrazi swoją opinię o produkcie. Podziel się swoimi uwagami, pomóż innym w zakupie.